این روزها کمکم چهره شهرمان و شاید کشورمان تغییر میکند. از ظواهر امر پیداست که وزارت کشور بالاخره این بار سفت و سخت پای حرف چند ده سالهاش ایستاده و موفق شده افغانهای مهاجر را به وطنشان بازگرداند. از چند وقت پیش گاهی من جا میخورم وقتی میبینم جوانی که خیلی شبیه من است مثلا دارد میز کار من را در دانشگاه دستمال میکشد یا جلوی پای من را جارو میکند ..... نمیدانم آن جوان چه احساسی دارد مخصوصا اگر یکی بی ملاحظه باشد و چند امر و نهی و حرف عوضی هم به او بزند. به هر حال از خودش لابد میپرسد فرق من با این آدم چیست که او شده ارباب و من نوکر؟
تا وقتی افغانی جماعت حضور داشت چنین مشکلی پیش نمیآمد. چون او اصلا شبیه من نبود. نه من خودم را با او مقایسه میکردم نه او خودش را با من مقایسه میکرد. به کارش و موقعیت اجتماعی که داشت کاملا راضی بود و چه بسا با حقوقی پایین هم بسختی کار میکرد. اما امروز زمانی که جوانی ایرانی را میبینم که به کاری «پست» اشتغال دارد اولین واکنش من این است که خودم را عقب بکشم و بپرسم که چکار باید بکنم تا من هم مثل او نباشم، گاهی احساس میکنم در مقاطعی از زندگیام «شانس» آوردهام و احساسی از لرزان بودن تعادلی که در آن بسر میبرم به من دست می دهد. اکنون دیگر نمیتوانم ذهن خود را از کارهای پست ایزوله کنم، ناچار برای چند ثانیه هم که شده در ذهنم مرور میکنم که اگر من جای او بودم چطور میشد؟
از یک دیدگاه کلان، خروج افغانیها از ایران ختم نوعی نظام «بردهداری نژادی» محسوب میشود. نظامی که در آن بعضیها ذاتا ارباب متولد میشدند و بعضی ذاتا برده بودند. لغو بردهداری در اولین قدم امکان میدهد بخشی از فقیرترین نیروی کار ایرانی به مشاغل بهتری دست یابند. از سوی دیگر تنش روانی را در جامعه گسترش میدهد چرا که اکنون دیگر ایرانی هم میتواند به کارهای پست اشتغال داشته باشد، پس منزلت تصوری ما پایین خواهد آمد. همنژاد شدن مشاغل عالی و پست رقابت اجتماعی و حسد را گسترش خواهد داد و مردمی که تا دیروز موقعیت مطمئنی برای خود متصور بودند کمکم احساس خواهند کرد بلحاظ روانی زیر پایشان خالی شده است. بازتاب افزایش رقابت افزایش تحرک و تلاش اقتصادی مردم خواهد بود که منجر به شتاب گرفتن توسعه اقتصادی کشور خواهد شد. از یاد نبریم بردهداری در طول تاریخ نه تنها باعث توسعه نبوده است بلکه با تحکیم طرز فکر «عار دانستن کار برای اربابان» در جامعه شکست اقتصادی بلندمدت را در پی خواهد داشت همانگونه که در ایالات متحده آمریکا ایالات شمالی که بردهداری در آنها رایج نبود بشدت ثروتمندتر و پیشرفتهتر از ایالات جنوبی بردهدار بودند و حتی هنوز هم پس از صدها سال این مساله تغییر نکرده است (تحلیل دمکراسی در آمریکا: الکسی دوتوکویل).
|
سیاست داخلی |